5 téli immunerősítő tipp, hogy ne betegedjen le karácsonyra!

5 téli immunerősítő tipp, hogy ne betegedjen le karácsonyra!

Kapcsolódó tünetek:

Ne engedje, hogy hiány alakuljon ki!

Télen a szervezetet igénybe veszi a hideg, a napfény hiánya, a bezártság és a zárt közösségekben fokozottan ki van téve különféle kórokozók támadásainak. A leghasznosabb, amit tehetünk, hogy nem engedjük, hogy legyengüljön a szervezetünk és vitaminhiány alakuljon ki. Ilyenkor létfontosságú az immunrendszer erősítő vitaminok, elsősorban az A-, B-C-, E- és D-vitamin fokozott bevitele.

Ügyeljen emésztőrendszere egészségére!

A vastagbélben elhelyezkedő bélflóra rendkívül fontos szerepet játszik az egészség megőrzésében és a betegségek megelőzésében: az immunsejtek döntő többsége ugyanis a bélrendszerben képződik, ennek köszönhetően az immunrendszer mintegy 80 százaléka a vastagbélhez kapcsolódik. A bélflóra azonban csak akkor képes megfelelő hatékonysággal működni, ha legalább hatvan százalékban jótékony (probiotikus) baktériumokat tartalmaz. Ellenkező esetben hiányállapotok, valamint betegségek alakulnak ki. Kerüljön étrendünkbe sok savanyított tejtermék, ezek élőflórái nagyon kedvező hatással vannak bélrendszerünkre! Szedjünk probiotikus készítményeket és fogyasszunk prebiotikumokat tartalmazó ételeket! Prebiotikum forrásként szolgálnak a zöldségek,aszalt gyümölcsök, a gabonákban lévő, vízben oldható rostok, a bab, a borsó, a zabpehely.

Erősítse immunrendszerét gyógynövényekkel!

A homoktövis  számos vitamint tartalmaz (B1-, B2-, B6-, B8-, B9-, K-, P-, PP- és E), ezenkívül karotinoidokat, ásványi anyagokat (vas, magnézium), mikroelemeket, flavonoidokat és természetes C-vitamin utánpótlást biztosít a szervezetnek. Ugyancsak kiemelkedően magas a csipkebogyó C-vitamin tartalma is. 100 gramm csipkebogyóban több mint 200 mg C-vitamin van, ezenkívül ásványi anyagokban, karotinoidokban, pektinben, fenolokban is gazdag. A fokhagyma természetes antibiotikum, vírusok, paraziták, baktériumok ellen is bevethető. Antioxidáns és téli időszakban kiváló immunerősítő a mézes fokhagyma. Klinikailag bizonyított immunstimuláns hatású gyógynövényeink a fagyöngy, a bíbor kasvirág (echinacea-készítmények), a cickafarkfű, a körömvirág, a bodza és a kamilla, melyek tea vagy immunerősítő patikai készítmények alkotóelemeként is fogyaszthatók.

Hidratálja belülről a szervezetét!

Télen is fontos a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele. Fogyasszunk ásványvizet, forrásvizet, zöld teát, gyógyteákat! Az egyre hűvösebb időszakban jól esik a csipkebogyóból, bodzából, homoktövis bogyóból és levélből, citromfűből, borsmentából készített tea.  Használjunk mézet az édesítéshez! A méz rendkívül gazdag ásványi anyagokban, aminosavakban, vitaminokban, nyomelemekben, ennél fogva jó szolgálatot tesz immunrendszerünk védelmében.

Gondoskodjon teste természetes szükségleteiről!

Sétáljunk sokat a friss levegőn, tegyünk egy-egy túrát a közeli hegyekben, erdőkben, biciklizzünk! Legalább hetente háromszor járjunk el edzésre! A mozgás és a friss levegő hatására élénkül vérkeringésünk, szervezetünk oxigénfelvevő képessége nő és ellenállóbbak leszünk a betegségekkel szemben. Nem szabad megfeledkeznünk a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenésről, alvásról sem. Ha szükséges, alkalmazzunk bátran nyugtató hatású illóolajat, például levendulát, citromfüvet. Törekedjünk arra, hogy minél korábban lefeküdjünk, hiszen élettani szempontból az igazán pihentető, értékes alvás éjfél előtt történik. Összes cikk Megfázás, influenza témában.
2016. november 30.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek