5 szokás, ami veszélyezteti intim tájéka egészségét!

2016. december 29.

Kapcsolódó tünetek:

hüvelyi folyás

Ezek a tényezők jelentenek veszélyt a hüvelyflóra egyensúlyára.

5 szokás, ami veszélyezteti intim tájéka egészségét!

A hüvely saját mikrobiológiai védelemmel, savas vegyhatású védőköpennyel rendelkezik, amely, ha sértetlen és egészséges, kivédi a betegségekért felelős mikroorganizmusok támadását és kóros elszaporodását. Ha azonban a pH-érték lúgos irányba tolódik el, a meggyengült védőköpenyen át megnyílik a kapu a kórokozók számára és kialakulnak a fertőzések. Sokan nem gondolnak rá, de ezek hátterében gyakran a helytelen intim higiénia áll.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • CanesFresh intim mosakodó gél sensitive 200ml

  CanesFresh intim mosakodó gél sensitive 200ml

  <p>Nyugtató hatású intim mosakodógél bármely hüvelyi fertőzés kiegészítő kezelésére, 12 órán át tartó hatással.</p>

  2 399 Ft
 • Idelyn Beliema Effect hüvelytabletta 10x

  Idelyn Beliema Effect hüvelytabletta 10x

  <p>Ajánlott a hüvelyflóra bármely átmeneti megváltozásakor, bakteriális vagy gombás fertőzés esetén is.</p> <div style="padding-top: 10px; clear: both;"> </div> <div style="display: table; width: 100%;"> <div style="display: table-row-group;"> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/mpl.jpg" border="0" width="30px" /></div> <div style=";display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Kiszállítás futárszolgálattal: 695 Ft</div> </div> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/benu.jpg" border="0" width="30px" /></div> <div style="display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Személyes átvétel több, mint 100 gyógyszertárban: ingyenes</div> </div> </div> </div>

  3 999 Ft
 • Idelyn Beliema Expert intim mosakodó 200ml

  Idelyn Beliema Expert intim mosakodó 200ml

  <p>Helyreállítja a hüvely természetes pH-ját.</p>

  2 449 Ft
 • Lactacyd Pharma intim mosakodó antibakteriális 250ml

  Lactacyd Pharma intim mosakodó antibakteriális 2...

  <p>Segít megfékezni a kórokozó mikroorganizmusok szaporodását, amelyek a fertőzések kialakulását okozhatják.</p>

  1 899 Ft
 • Lactofeel hüvelygél 7x5ml

  Lactofeel hüvelygél 7x5ml

  <p>A Lactofeel gyors és hatásos segítséget nyújt a leggyakrabban előforduló hüvelyfertőzés, hüvelygyulladás, a bakteriális vaginózis gyógyításában, és segít a betegség újbóli kialakulásának megelőzésében. </p> <div style="display: table; width: 100%;"> <div style="display: table-row-group;"> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/mpl.jpg" border="0" width="30px" /></div> <div style=";display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Kiszállítás futárszolgálattal: 695 Ft</div> </div> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/benu.jpg" border="0" width="30px" /></div> <div style="display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Személyes átvétel több, mint 100 gyógyszertárban: ingyenes</div> </div> </div> </div>

  3 739 Ft helyett:2 799 Ft

1. Menstruáció idején

Menstruáció idején fokozottabban kell odafigyelnünk a higiéniára, mint a ciklus többi napján. Az intim tájékot menzesz alatt mindig meleg vízzel, intim mosakodóval tisztítsuk! Kerüljük az erős szappanok használatát, mert ezek hosszú távon megbonthatják a természetes hüvelyi flórát. A tampont és a betétet 2-4 óránként vagy gyakrabban cseréljük, mert ha nem így teszünk, fertőzés léphet fel. Éjszakára a betét, napközben pedig a tampon használata ajánlott.

2. Szexuális aktus

Közösülés után a hüvelybe kerülő sperma lúgos kémhatása miatt gyengülhet a természetes védekező rendszer. Ebben az esetben segítséget jelenthet a gumi óvszer használata a közösülés teljes időtartama alatt. Az egyik félnél kialakuló fertőzés egy aktív párkapcsolatban a szoros kontaktus miatt előbb vagy utóbb a partnernél is kialakulhat. Ezért egyszerre kell kezelni a partnereket, még akkor is, ha egyikük tünetmentes. Az óvszer használata ugyan nem véd meg teljes mértékben a fertőzésektől, de jelentősen csökkenti annak esélyét.

3. Antibiotikum terápia

Sajnos a gyógyszerek nemcsak az aktuális betegséget előidéző kórokozókat pusztítják el, hanem a szervezetben minden olyan mikroorganizmust, mely érzékeny rá, így a hüvely mikroflórájának érzékeny egyensúlyát is felborítják. Ennek pedig egy újabb fertőzés lehet az eredménye. A gyógyszer kiürülését követően ezért mindenképpen javasolt a baktériumflórát újratelepítő hüvelykúp vagy egyéb, a mikrobiológiai egyensúly helyreállítását célzó készítmény alkalmazása.

4. Helytelen tisztálkodási szokások

A lúgos vegyhatású kozmetikumok, a hosszú fürdőzés károsítják a savas védőköpenyt. Bőrünk számára legkedvezőbb a langyos víz és az enyhén savas kémhatású, pH-5,5 körüli intim tisztálkodószerek használata. Hüvelyöblítésre csak ritkán, indokolt esetben van szükség, például terápiás célból. A vécé használata előtt és után egyaránt fontos a kézmosás. A törlés mindig elölről hátrafelé történjen, nehogy a végbélnyílásból bármilyen kórokozó a hüvelybe kerülhessen.

5. Szűk és szintetikus anyagból készült fehérneműk viselése

Az intim tájék egészsége szempontjából a legjobb a laza, nedvszívó, az izzadságot is elnyelő, lehetőleg tiszta pamut fehérnemű. A túl szoros nadrág nem csak a vérkeringést befolyásolja károsan, de szellőzés híján a baktériumok melegágyává is válhat, akárcsak a tangabugyi.


Peteérés időpontja – Így számíthatja ki, mikor termékeny!

Az ovuláció 5 legbiztosabb jele és tesztelése, amely akár otthon is elvégezhető!

Az endometriózis – Kialakulásának okai, tünetei és kezelése

Az endometriózis – Kialakulásának okai, tünetei és kezelése

Íme, a legfontosabb tudnivalók az egyre több nőt érintő betegség, az endometriózis kezeléséről, tüneteiről és a kialakulásának okairól.

A hüvelykapszuláról

A hüvelykapszuláról

A hüvelyflóra megváltozására számos tünet és panasz utalhat.

A hüvelygombásodás megelőzése

A kellemetlen, viszkető tüneteket a nők többsége élete során legalább egyszer megtapasztalja.

Mindent a hüvelyflóráról

A hüvelyflóra fontos szerepet tölt be a kórokozókkal szembeni védelemben.

Összes cikk Életmód témában