5 kínos tünet, amelyről nem merünk beszélni, pedig kellene!

5 kínos tünet, amelyről nem merünk beszélni, pedig kellene!

Kapcsolódó tünetek:

1. Mellbimbó váladékozása

  • Okozhatja: fokozott prolaktintermelés

A terhességtől függetlenül is kialakulhat olyan hormonális változás a testben, amikor túl sok prolaktin – tejelválasztást serkentő hormon – termelődik, és ez okozza a szivárgást. A kezeletlen hiperprolaktinémia meddőséghez vezethet és növeli a csontritkulás kialakulásának kockázatát.

  • Megoldás: Egy egyszerű vérvizsgálattal kimutatható az eltérés, és hormonfelszabadulást gátló gyógyszerrel jól kezelhető a probléma.

2. Szexuális érdeklődés hiánya

  • Okozhatja: csökkent dopaminszint

A dopamint a hipotalamusz termeli. Hatását részben közvetlenül, részben noradrenalin-felszabadítás útján fejti ki. Boldogsághormonnak is nevezik, mert az érzelmi életért és reakciókért felelős agyterületen a felszabaduló dopamin elégedettségérzetet vált ki.

  • Megoldás: Enyhébb esetben megoldást jelent a tirozinban gazdag ételek, például mandula, avokádó, tökmag, szezámmag fogyasztása. A dopamin könnyen oxidálódik. Azok az ételek, melyek antioxidánsokban gazdagok, mint a gyümölcsök és a zöldségek, segítenek megvédeni a dopamint használó neuronokat a szabad gyökök károsító hatásaitól. A cukor, a telített zsír és a finomított ételek fogyasztása viszont csökkentheti a dopaminszintet.

3. Fájdalmas székletürítés

  • Okozhatja: aranyér

Az aranyér a végbélnyílás nyálkahártyája alatt elhelyezkedő vénás fonatból alakul ki: a végbél és a végbélnyílás falában keletkező vénatágulat, amely begyulladhat, vérezhet, és ilyenkor fájdalmassá válik. Attól függően, hogy a végbél záróizmától merre helyezkedik el, lehet külső vagy belső aranyér.

  • Megoldás: Mutassa meg a fájdalmas területet proktológusnak vagy sebésznek, aki fájdalommal nem járó végbéltükrözéssel megállapítja, hogy valóban aranyérről van-e szó. Az állapot súlyosságától függően gyógyszeres kezeléssel vagy műtéttel orvosolható a baj. Nagyon fontos az egészséges, rostdús táplálkozás és a rendszeres mozgás.

4. Kellemetlen szag a hüvelyben

Normális esetben a hüvelyben a jó baktériumok (lactobacillusok) lényegesen nagyobb arányban vannak jelen a rossz baktériumoknál. Ha azonban az egyensúly felborul és elszaporodnak a nemkívánatos baktériumok, gyakran jellegzetes, a kórokozóra jellemző, kellemetlen szagú hüvelyváladék termelődik.

  • Megoldás: Keresse fel nőgyógyászát! Helyi kezelésként krémek, gélek és kúpok alkalmazhatók, súlyosabb esetben gyógyszeres kezelésre is szükség lehet.

5. Száraz hüvely

  • Okozhatja: ösztrogénszint csökkenése

A hüvelyváladék termelődésében fontos szerepe van az ösztrogén hormonnak. Az ösztrogénszint csökkenhet szülés után, szoptatás alatt és a menopauza idején. Bizonyos gyógyszerek (antihisztaminok, néhány fogamzásgátló) is okozhatja az ösztrogénszint csökkenését. A csökkent hüvelyváladék miatt a hüvelyt borító szövet elvékonyodik és szárazzá válik, ezért szexuális aktus során égő, fájdalmas érzés jelentkezik.

  • Megoldás: Egy jó síkosító csodákra képes. Használjon szilikon alapú terméket! Menopauza idején az orvosa hüvelyi ösztrogén kezelést írhat elő (krém vagy kúp formájában).
2016. szeptember 16.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek