5 fura dolog, ami a testünkkel történik éjjel

2018. november 9.

Kapcsolódó tünetek:

alvászavar

Nincs is jobb, mint egy pihentető éjszaka, amely alatt testünk minden porcikája megnyugszik, hogy reggel frissen és üdén kezdhessük napunkat. De ne higgyük, hogy ez idő alatt semmi nem történik velünk. Szervezetünk igenis működik.

5 fura dolog, ami a testünkkel történik éjjel

5 fura dolog, ami a testünkkel történik éjjel

Csak zuhanunk

Az emberek 70 százaléka éli át alkalmanként, hogy hirtelen olyan, mintha leesne valahonnan. Az érzést hipnagóg rángásoknak nevezett önkéntelen mozgások eredményezik. Pontos kiváltó okuk egyelőre nem ismert. Egyes elméletek szerint az idegrendszer természetes ’lekapcsolásának’ köszönhető a jelenség, míg mások azt mondják, az agy ilyenkor félreértelmezi az izmok ellazulását, és valóban azt hiszi, zuhanunk. A koffein, a stressz és a kialvatlanság egyébként mind-mind megnövelhetik a hipnagóg rángások gyakoriságát.

Alva járunk

Az alvajárás az NREM alvási ciklus mélyebb fázisaiban tapasztalható, abban a periódusban, mikor legmélyebben alszunk, és amikor a legnehezebb minket felébreszteni. Az alvajárás pontos okait még senkinek nem sikerült megállapítania, de néhány szakértő úgy gondolja, akkor fordulhat elő, amikor a test az NREM fázisból közvetlen az ébrenlétbe szeretne váltani, anélkül, hogy végig járná az alvási ciklus többi részét. Azon kívül, hogy az alvajárás öröklődőnek látszik, esélyeit növeli még a stressz, a depresszió, az alkoholfogyasztás, a láz és a kialvatlanság is.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Érzed ezt? Nem!

Alvás közben a szaglási képességeink, ideiglenesen ugyan, de jelentős mértékben leromlanak. Ezért is fontos például, hogy a tűzjelző hangot adjon ki, amikor jelez, a füst szagra ugyanis nagy valószínűséggel nem ébredne fel senki.

Ideiglenes bénulás

Alvás közben a végtagok vázizmai lebénulnak, de ez a saját érdekünkben történik. A REM-nek nevezett alvásciklusban ugyanis megjelennek az intenzív álmok, ezért a szervezet egy idegrendszeri féket kénytelen felállítani, annak érdekében, hogy ne ’játsszuk el’ fizikailag is azt, ami az álmainkban megjelenik.

Takarítás

Agyunk az álmokon kívül mással is foglalkozik, miközben mi húzzuk a lóbőrt. Takarít. Alvás közben a szinapszisokat keresztül vágva agyunk megszabadul az általa szükségtelennek vélt információktól és emlékektől, hogy helyet készítsen elő az újak számára. Viszlát általános iskolai zongoraórák.

4 orvosi ok, ami miatt nem tudunk aludni

4 orvosi ok, ami miatt nem tudunk aludni

Míg néha vannak olyan időszakok, amikor egyszerűen csak nehezebben alszunk el, ha hosszabb ideje tart a probléma, lehetséges, hogy valami komolyabb áll a háttérben.

Jobb tanulók a többet alvó gyerekek

Jobb tanulók a többet alvó gyerekek

Ennek a hírnek biztos, hogy nagyon sok gyerek és kamasz örülni fog. Na, de lássuk, hogy pontosan hány óra alvást javasolnak a szakemberek.

Kialvatlansággal nő az Alzheimer-kór veszélye

Kialvatlansággal nő az Alzheimer-kór veszélye

A folyamatos álmosságtól elnehezedő szempillák és a kevés pihenés okozta napközbeni bágyadtság veszélyesebb lehet, mint gondolnánk – állítja egy Egyesült Államokban végzett kutatás.

Füldugó: mikor és miért érdemes használni?

Füldugó: mikor és miért érdemes használni?

A füldugó egy nagyon egyszerű és okos találmány, aminek kezdetleges változatait az emberiség már nagyon-nagyon régóta használja. Leginkább azért alkalmazzuk, hogy a kellemetlen zajokat kiszűrjük vele, de nem csak a hallás, hanem a fül védelmének szempontjából is nagyon hasznos lehet.

Tippek a mély és pihentető alvásért

Íme néhány tipp a mély és pihentető alvás érdekében!

Összes cikk Alvás témában

Kulcsszavak: , ,