5 fontos tudnivaló a műtét utáni otthoni betegápoláshoz

5 fontos tudnivaló a műtét utáni otthoni betegápoláshoz

Kapcsolódó tünetek:

Pihenés és sebgyógyulás

A műtétet követő időszakban ügyeljünk arra, hogy a beteg ne terhelje magát, ne cipekedjen és mozogni is csak annyit mozogjon, amennyit az orvos engedélyezett, nehogy a belső varratok szétnyíljanak. A műtéti sebet egy darabig jó, ha nem éri szappan, víz, még akkor sem, ha a kötést már levették róla. Vigyázni kell, nehogy felülfertőződjön, a műtét helyét ne érje nyomás. A környezetét steril fertőtlenítővel rendszeresen tisztítani kell. Bármilyen szokatlan jelenséget – például a seb körüli bőrpírt, seb színének élénkpirossá változását, gennyedzését- tapasztalunk, azonnal hívjuk fel az orvost!

Tisztálkodás

Ha hozzátartozónk egyedül nem tud megmosakodni, segítsünk neki! Ha el tud menni segítséggel a fürdőig, akkor a zuhanyfülkébe vagy az üres kádba ültessük be és szivaccsal mosdassunk le! Figyeljünk arra, hogy a megoperált testrészét, a műtét helyét ne érje víz! Ha szükségesnek látjuk, helyezzünk egy kis műanyag széket a kádba vagy helyezzünk kádülőkét a kád peremére.

Ha a beteg nem tud kimenni a fürdőszobába, akkor mosdassuk meg kiültetve vagy az ágyban lavórból. Ágyban történő mosdatásnál nejlon lepedővel védjük az ágyat. Fejtől a lábig haladva, szivaccsal mosdassuk, dörzsöljük végig a testét. Hajmosáskor az ágyhoz kötött beteget úgy fektetjük átlósan az ágyon, hogy feje az ágy szélére kerüljön. Alá egy székre tegyünk egy mosdótálat, majd így mossuk meg, vagy használjunk hajmosó felszerelést.

A beteg környezetének tisztán tartása

Mindig figyeljünk arra, hogy a beteg tiszta ágyban feküdjön. Ajánlatos a vászonlepedő alá egy nejlon- vagy gumilepedőt tenni. Az ágyhuzatot olyan gyakran kell cserélni, amilyen gyakran elpiszkolódik. Az ágyhuzatcsere alkalmával a beteget mindig csak annyira mozgassuk, amennyire szükséges, illetve amennyire a beteg állapota megengedi.

Konzultáljunk folyamatosan a kezelőorvossal!

Nagyon figyeljünk oda arra, hogy műtéti sebek kapcsán kialakulhatnak szövődmények, mint például seb körül bőrpír jelenik meg, gyulladásos folyamat indul, fájdalmat érez a frissen műtött, hőemelkedés, esetleg láz. Ilyen esetekben azonnal érdemes orvoshoz fordulni, mert fennáll az elfertőződés kockázata.

Gyógyszerek pontos adagolása

Műtétek utáni lábadozásnál különösen figyeljünk oda az orvos által előírt gyógyszerek adagolásának pontos betartására, különösképpen a véralvadást gátló készítmények beadására, hiszen ezek elmaradása súlyos trombózishoz vezethet. Ha a betegnek sok gyógyszert kell szednie, érdemes naplót vezetni, melyiket, mikor és milyen adagolásban kell adni, és hogy aznap melyiket vette már be. Ha a gyógyszerek szedése közben valamilyen allergiás reakciót, esetleg szokatlan viselkedést tapasztalunk, azonnal hívjuk az orvost! Ne feledkezzünk el az orvos utasításainak megfelelő ütemű, fokozatos mobilizálásról sem!
2017. március 18.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek