5 étel, ami nem olyan egészséges, mint hisszük

2018. augusztus 29.

A jelenlegi diéta-őrület sokakat vesz rá az egészségesebb életmódra. A fittségért folytatott harcban pedig hajlamosak vagyunk mindenről, ami egészséges-kinézetű, azt feltételezni, hogy kell nekünk. Sajnos azonban a csomagolás sokszor félrevezető.

5 étel, ami nem olyan egészséges, mint hisszük

5 étel, ami nem olyan egészséges, mint hisszük

Banán chips

A banánszeletekből készült, ’egészséges nasiként’ árult finomság nem olyan ártalmatlan, mint gondoljuk. Egy átlagos adag (30 g) belőle ugyanis az olajban sütés miatt akár 10 gramm telített zsírt és 16 grammnyi hozzáadott cukrot is tartalmazhat. Legközelebb, ha egy zacskóért nyúlunk a boltban, jusson eszünkbe, hogy ennyi erővel akár burgonyachipset is vehetnénk, a különbség nem túl számottevő. Helyette készítsünk inkább otthon szeletekre vágott, sütőben sült banán nasit, így kikerülhetjük az extra cukrot és zsírokat.

Sportitalok

A hidratáltsághoz szükséges vízen kívül a sportitalok szénhidrátot és elektrolitokat tartalmaznak a jobb teljesítmény érdekében. Számos tanulmány mutatta ki azonban, hogy a sport italokat és az egyszerű vizet fogyasztó maratonfutók szervezetében az elektrolit szintek között nem volt különbség, holott ezek előbbiek pontosan ezt ígérik. Ezenkívül sokszor reklámozzák őket a fizikai igénybevétel miatti izomgörcsök, szédülés és rosszullét enyhítőjeként, azonban kutatások ezt sem látták igazoltnak.

Pattogatott kukorica

Pattogatott kukorica alatt most a mikrohullámú sütőben elkészített nasit értjük. Ugyanis, míg a meleg levegő által kipattogtatott kukorica az egyik legegészségesebb harapnivaló, addig a mikróban készítettnek káros hatása lehet szervezetünkre. Ezért egyrészt felelős a frissen mikróból kivett popcornos zacskóból áradó gőz – amely rendszeresen belélegezve kártékony –, másrészt az, hogy a gyártók akár fél gramm transzzsírral többet is tehetnek egy-egy csomag kukoricába anélkül, hogy ezt fel kellene tüntetniük a csomagoláson.

Granola

Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, egészséges reggeliként emlegetett granola valóban jó választásnak tűnhet magas fehérje-, vas- és rosttartalma miatt. Azonban sokan elfeledkeznek arról, hogy ezt az ételt a rengeteg hozzáadott cukor és a hidrogénezett olajok nagy mennyisége miatt mértékkel szabad csak fogyasztani. Azon kívül, hogy a legkevesebb hozzáadott cukorral és zsiradékkal rendelkező terméket választjuk, észben kell azt is tartanunk, hogy a granolából kisebb egy adag, mint például a müzliből. Mindössze fél bögrényi adag elég a tápláló reggelihez.

Szárított gyümölcsök

A szárított gyümölcsök azon kívül, hogy nagy mennyiségben tartalmaznak cukrot, a bennük található, hozzáadott tartósítószerek miatt sem tartoznak a valóban egészséges nassolnivalók közé. Ha aszalt gyümölcsöt ennénk, mindenképpen nézzünk utána a gyártónak, és fordítsunk figyelmet a vásárolt termék összetevőire is.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata: