4 orvosi ok, ami miatt nem tudunk aludni

2018. október 27.

Kapcsolódó tünetek:

alvászavar

Míg néha vannak olyan időszakok, amikor egyszerűen csak nehezebben alszunk el, ha hosszabb ideje tart a probléma, lehetséges, hogy valami komolyabb áll a háttérben.

4 orvosi ok, ami miatt nem tudunk aludni

4 orvosi ok, ami miatt nem tudunk aludni

Magnéziumhiány

Számos különböző tanulmány mutatta már ki a magnézium jótékony hatását a stresszel és a szorongással szemben, illetve a mélyebb és pihentetőbb alvással összefüggésben. A legtöbb ember magnézium bevitele pedig általában hiányos szokott lenni, így ez sokak számára könnyen megmagyarázhatja, miért nem tudnak jól aludni. A magnéziumhiány okozhat többek között izommerevséget, ingerlékenységet, a szerotoninszint csökkenését és gyakori izomgörcsöket is, ezek pedig mind akadályozzák a pihentető éjszakát és a könnyed elalvást.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Menopauza

A menopauza alatt a nők hormonális, fizikai és pszichológiai változásokon is keresztül mennek, ez pedig abban is meglátszik, hogy a változókor közben és a közvetlen utána lévő időszakban is a legtöbb hölgy a hőhullámok és hangulatingadozások mellett főként alvászavarról számol be.    

Depresszió vagy szorongás

A mentális problémák egyik gyakran elfelejtett tüneteként jelentkeznek az alvási nehézségek. Pedig sok depresszióban szenvedő beteg számol be arról, hogy nehezebben alszik el, illetve, ha el is alszik, az éjszaka folyamán biztosan felébred legalább egyszer. Ha az alvászavarok mellett hangulatingadozást, hirtelen súlygyarapodást vagy súlyvesztést, izommerevséget és ingerlékenységet is tapasztalunk, keressük fel orvosunkat kivizsgálás céljából, vagy forduljunk terapeutához a probléma kezelése érdekében.

Gyógyszerek

Számos gyógyszer okozhat alvási problémát az azokat rendszeresen szedőknek. Az álmunkat leggyakrabban zavaró készítmények a szteroidok, az antidepresszánsok, a stimulánsok, a pajzsmirigyre szedett hormon tartalmú gyógyszerek és egyes, asztmára szedett készítmények, de akár bizonyos súlycsökkenést elősegítő termékek is bűnösek lehetnek a nem éppen pihentető éjszakák gyakoriságában. Ha azt tapasztaljuk, hogy már egy ideje nem sikerül megfelelően elaludnunk, beszéljünk orvosunkkal a felírt gyógyszerekről, mert lehetséges, hogy másik, álmunkat nem zavaró termékkel helyettesíteni tudjuk őket.

Tippek alvászavar ellen

Tippek alvászavar ellen

Vannak olyan éjszakák, amikor ide-oda forgolódunk, és egyszerűen nem tudunk elaludni. Annak érdekében, hogy ez ne váljon mindennapossá, és ne alakuljon ki alvászavar, az alábbi tippeket ajánlott megfogadnunk.

Szép álmokat!

Az alvás életünk létfontosságú és nélkülözhetetlen része, így ha romlik a minősége, csökken a mennyisége, az súlyos következményekkel járhat.

5 természetes altató

5 természetes altató

Azok, akik alvásproblémákkal küzdenek, illetve nehezen alszanak el, végső elkeseredésükben különböző kémiai anyagokhoz nyúlnak, hogy végre kipihenhessék magukat. Előbb azonban érdemes a természetes praktikáknak is esélyt adni. Íme, 5 hatásos altató.

Ezért pihenjünk le bátran ebéd után

Ezért pihenjünk le bátran ebéd után

Ki ne ismerné azt az érzést, amikor egy finom ebéd után másra sem vágyunk, csak a kényelmes ágyunkra, ahol egy kis időre lepihenhetünk, hogy aztán ismét teljes erőbedobással folytassuk a napot?!

Az ébresztőóra előtt ébred? Itt a magyarázat!

Az ébresztőóra előtt ébred? Itt a magyarázat!

Sokak indítjuk a napot úgy, hogy az ébresztőóra megszólalása előtt néhány perccel, magunktól felébredünk. Ennek okai ismertek, hiszen mindannyiunkban van egy belső óra, ami a mechanikus időmérő elvei szerint működik.

Összes cikk Alvás témában