10 tény az őszülésről

2019. szeptember 5.

Kapcsolódó tünetek:

hajhullás

Attól függetlenül, hogy tetszik-e nekünk az ősz haj vagy sem, a legtöbb esetben nem lehet megakadályozni az őszülést. De ha nem elkerülhető, akkor legalább tudjunk meg róla minél többet.

10 tény az őszülésről 750

10 tény az őszülésről 750

  1. A kinőtt haj nem őszül

A pigment nélküli haj fehér, illetve szürke. Színét az a melanin nevű pigment határozza meg, ami a bőrszínünkért is felelős. A szakértők szerint azért kezd el őszülni a hajunk, mert az öregedés hatására kevesebb melaninhoz jut hozzá. Fontos megemlíteni, hogy a már kinőtt haj nem tud megőszülni, hanem attól lesz ősz a hajkoronánk, hogy ilyen árnyalatú hajszálak kezdenek el nőni.

  1. A haj belülről is elszíneződhet

Egy új tanulmány kimutatta, hogy a szürke haj sejtjeiben hidrogén-peroxid halmozódhat fel, aminek hatására belülről elszíneződik. A hidrogén-peroxidot egy belsőleg ható természetes enzimnek, a kataláznak, kellene lebontania, azonban ha a szervezetünk nem termeli már, akkor a hidrogén-peroxid nem bomlik le a hajhagymánk körül, és a hajunk kifehéredik.

  1. Az ősz haj másképp veszi fel a színt

Ha eddig festettük a hajunkat, akkor korunk előrehaladtával valószínűleg egyre nehezebb lesz a megszokott színre befesteni, ugyanis az ősz hajszálak teljesen másképpen veszik fel a festéket. A legtöbb esetben változtatnunk kell az használt hajfesték árnyalatán annak érdekében, hogy ugyanolyan legyen a végeredmény, mint korábban.

  1. A szürke haj kódolva van a génjeinkbe

Már a születésünk idején eldől, hogy életünk során mikor őszülünk meg. Sok személynél 50 éves kor körül jelennek meg az első ősz hajszálak, azonban a bőrgyógyászok szerint az 50 évesek felénél már a hajuk 50 százaléka ősz.

  1. Nem szabad kitépni az ősz hajszálakat

Az egyik legelterjedtebb tévhit, hogy minden kitépett ősz hajszál helyén sokkal több nő vissza. Tudni kell, hogy minden mirigyhez egy hajszál tartozik, így ha egyet kitépünk, akkor nem tud belőle több nőni. Sőt mi több, ha egy mirigyből többször is kitépjük a hajszálat, akkor egyre nagyobb lesz annak az esélye, hogy abból már többé nem fog hajszál nőni.

  1. A stressz és az őszülés kapcsolata

Annak ellenére, hogy sok tudós szerint csak a géneknek van szerepük az őszülésben, többen vannak, akik úgy vélik, hogy a stressznek is nagy szerep van ebben. Ezt a teóriát még nem sikerült száz százalékosan bizonyítani, azonban rengeteg olyan eset van, ami ezt alátámasztja. Viszonylag gyakran fordul például elő, hogy valaki egy tragédia utáni hirtelen megőszül, ami a stresszre vezethető vissza.

  1. Etnikai hovatartozás

Általában a kaukázusiak őszülnek a legkorábban, utána az ázsiaiak, majd az afroamerikaik. A tudósok még nem tudják ennek a pontos okát, de idővel biztosan kiderítik.

  1. Dohányzás vezethet korai őszüléshez

Több kutatás is arra a megállapításra jutott, hogy a dohányzás és a korai öregedés, továbbá az első ősz hajszálak megjelenése közt nagy az összefüggés. Egy 2013-as tanulmány szerint a dohányosok esetén kétszer olyan gyakori a 30 év alatti őszülés.

  1. A testszőrzet is őszül

Nem csupán a fejünkön, de testünk többi részén is őszülünk – a mellkasunkon és az orrunkban található szőr is. Ennek sebessége eltérő, így lehetséges, hogy egy férfinek például barna a haja, de ősz a szakálla, vagy fordítva.

  1. Az ősz haj nem durvább tapintású

A legtöbben azt gondolják, hogy az ősz haj sokkal durvább tapintású, de valójában lágyabb a szőke vagy a barna hajnál. Ez a tévhit abból adódhat, hogy az ősz haj szárazabb, ugyanis a fejbőr a korunk előrehaladtával kevesebb faggyút termel, így a haj fénytelenebb.

Tények és tévhitek az őszülésről

Tények és tévhitek az őszülésről

Hallottuk anyukánktól, aki az ő anyukájától tudja, de a szomszéd teljesen mást mondott, miközben mi magunk megint csak más tapasztalatokkal rendelkezünk. Az őszülést mindig is számtalan tévhit lengte körül. Mutatjuk, mit szabad és nem szabad elhinni.

Tényleg beleőszülhetünk a stresszbe?

Tényleg beleőszülhetünk a stresszbe?

Valószínűleg mi magunk is sokszor mondtuk már, hogy „Azt hittem, ott őszülök meg!”. De vajon van valóságalapja a mondásainkban, szófordulatainkban, sőt népmeséinkben is megtalálható haragba, stresszbe vagy bánatba való beleőszülésnek?

Mindent a tavaszi hajhullásról – és tippek ellene

Mindent a tavaszi hajhullásról – és tippek ellene

A tavasz megérkeztével egyre többet süt a nap, a fák kirügyeznek, és a fű is elkezd nőni. Nem így a hajszálaink. Sokan ugyanis pont ebben az időszakban veszik észre, hogy egyre jobban hullik a hajuk. De vajon miért?

Csontritkulás elleni szerrel a kopaszodás ellen

Csontritkulás elleni szerrel a kopaszodás ellen?

Egy csontritkulás gyógyítására kifejlesztett szer véletlen felfedezett mellékhatása, hogy újjáéleszti a hajhagymákat. Tudósok még tesztelik a vegyületet, de az eddigi eredmények biztatóak.

Megelőzhető a hajhullás

Megelőzhető a hajhullás?

A kopaszodást genetikai, hormonális és környezeti hatások egyaránt befolyásolják. Az öröklött hajlam ellen sajnos hiába küzdünk, de hatását mérsékelhetjük.

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában