10 meglepő tény a C-vitaminról

2016. augusztus 15.

A C-vitamin az egyik legfontosabb vitamin az emberi szervezet egészségének megőrzésében, mégis legtöbben csak igen keveset tudnak róla. Következzen 10 tény erről a csodás vitaminról!

Cape Town, South Africa

10 tény a C-vitaminról

 • Az aszkorbinsav antioxidáns tulajdonságokkal bír, vízben jól oldódik
 • Megtalálható mind a növényi, mind az állati szervezetben, a legtöbb állat szervezete képes előállítására
 • Aszkorbinsavban gazdag növények: a csipkebogyó, a paprika, a paradicsom, a citrom és a zöld és leveles főzelékfélék (káposzta)
 • Azért kapta a C-vitamin nevet, mert eredetileg citrusfélékből nyerték ki
 • A C-vitamin több enzimet aktivál a szervezetben. Szerepe van a sejtlégzésben, gyorsítja a sebgyógyulást és a kötőszövet regenerációját, részt vesz a csont-, és a porcképzésben
 • Fizikai megterhelés esetén a szervezet C-vitamin-igénye növekszik, melyet pótolni kell
 • Számos vizsgálat azt igazolja, hogy a nagy dózisban bevitt C-vitamin pozitív hatással van a szív- és érrendszerre és az infarktus megelőzésében rendkívül fontos szerepet játszik.
 • Nagy dózisban a C-vitamin hatásos a vírusos fertőzések megelőzésében és a szervezet roborálásában. Gátolja a vírusok szaporodását, serkenti az immunrendszert. Ha megfelelő adagban és időben vesszük be, az aszkorbinsav a legjobb eszköz az akut vírusos megbetegedések gyógyítására
 • A C-vitamin védi az erek falát, csökkenti a koleszterinszintet és a különféle oxidációs károsodásokat. A C-vitamin rendszeres szedése jelentősen véd a magas vérnyomás kialakulásától és az agyvérzéstől.
 • A C-vitamin fogyasztás komoly hatással van a különféle ráktípusok megelőzésében, illetve a tumornövekedés lassításában. A C-vitamin rákellenes hatása többek közt az un. szabadgyökök megkötésében, a rákkeltő anyagok semlegesítésében, az immunsejtek aktivitásának fokozásában rejlik. A fehérvérsejtekben százszor több C-vitamin van, mint egyéb szövetekben, vagyis kellő számú jelenlétükhöz és aktivitásukhoz nagy mennyiségű C-vitaminra van szükség.

A szükséges C-vitamin mennyiség

Tisztelt Gyógyszerész! Mennyi C- vitamin fogyasztása ideális?

Multivitamin mellett vitamin szedése javasolt?

Multivitamin mellett szabad más vitaminokat is szedni? (pl. C-vitamin, D-vitamin, stb.)

BENU Multivitaminok

Az iránt érdeklődök, hogy a BENU Multivitamint megvásárolhatom-e az Otp Egészségpénztári kártyámmal?

A vitaminok hiánya és tüneteik

A szervezet hiányos vitaminellátottsága jellegzetes hiánytünetekben nyilvánul meg.

Immunrendszer erősítés ősszel és télen

Most kezdje el felkészíteni télre szervezetét! Íme, a leghatékonyabb módszerek!

Összes cikk Vitaminok, táplálékkiegészítők témában

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Vitamintár C-vitamin 1000 mg Csipkebogyó retard tabletta 30x

  Vitamintár C-vitamin 1000 mg Csipkebogyó retard ...

  <p><span>A C-vitamin hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez, valamint a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokhoz.</span><br /><span>Alkalmazása javasolt:</span><br /><span>- egyoldalú, vitaminhiányos táplálkozás esetén,</span><br /><span>- fokozott C-vitamin szükséglet idején,</span><br /><span>- betegségeket követő felépülés időszakában,</span><br /><span>- kimerültség, tavaszi fáradtság, jelentős fizikai igénybevétel esetén.</span></p>

  1 299 Ft