10 hasznos tipp allergiásoknak, amely megkönnyíti a mindennapokat!

2016. augusztus 15.

Pár hasznos tipp, hogyan enyhíthetők az allergiás tünetek?

Cseréljünk gyakran ágyneműt!

Főként a párnahuzatcsere javasolt pár naponta. Erre azért van szükség, mert a napközben a hajunkon megtapadó pollenek éjszaka a párnánkra kerülnek, így súlyosbítva az allergiás tüneteket. Az allergiásoknak tanácsosabb a szivacspárna és a szintetikus paplan, ugyanis ezeket akár havonta többször, illetve szükség esetén ki lehet mosni, szemben a természetes anyagú tollpárnákkal vagy birkagyapjú takarókkal. A mosáshoz nem feltétlenül szükséges mosószer, hiszen legtöbbször nem piszkos, elsősorban a portalanítás a cél.

Mossunk hajat minél gyakrabban!

A pollenek nem csupán a ruhánkra tapadnak, de a bőrünkre és a hajunkra is, ezért lefekvés előtt mindenképp érdemes lezuhanyozni. Pollenszezonban mossunk gyakrabban hajat, akár sima vízzel is. Ezen kívül a hosszú hajúaknak segíthet, ha összefonva hordják a hajukat, mert így a virágpor szemcséi kisebb felületen tudnak megtapadni.

Viseljünk pamutruhát!

Főleg a gyapjúból készült ruhák magukba szívják a port, így elkerülhetetlen, hogy naponta mossuk őket. Érdemes kerülni ezeket az anyagokat, és pamutból vagy egyéb, könnyen tisztítható kelméből készült ruhákat választani, és azokat is minél magasabb hőfokon mosni.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Otrivin allergia adagoló orrspray 15ml

    Otrivin allergia adagoló orrspray 15ml

    <p>Gyorsan és tartósan szünteti meg a légúti allergia következtében kialakuló orrdugulást és orrfolyást. Mérsékli az orrnyálkahártya duzzanatát, így megszűnnek a náthából és az orrdugulásból eredő kellemetlen tünetek.</p>

    2 149 Ft

Ne szárítsunk a szabadban!

Pollenszezonban tilos ruháinkat, ágyneműnket a szabadban szárítani! Így ugyanis magunk visszük be a virágport a lakásba.

Szellőztetés csak okosan!

A szellőztetést időzítsük késő estére vagy hajnalra, amikor a legkisebb a pollenterhelés, napközben pedig tartsuk zárva az ablakokat!

Használjunk légszűrős porszívót vagy légtisztítót!

Mother and daughter in the parkSzerezzünk be olyan porszívót, amely valóban felszívja a szőnyegbe, kárpitba ragadt virágport! Az otthon levegőjét megszűrő légtisztító is hasznos lehet. (Sokan megfigyelték, hogy a légkondicionált munkahelyükön vagy a bevásárló központokban jobban vannak, mivel a légkondiban részben leragad a pollen, és kevesebb van a keringő levegőben.) Ha nincs ilyen készülékünk, mossunk fel a szokásosnál gyakrabban, de ne használjunk irritáló, klórtartalmú vegyszereket!

Öblítsünk orrot!

Akárcsak a gyakori, hideg vizes arcmosás, az orröblítés is segíthet, hogy kevesebb pollen ragadjon a bőrünkre, nyálkahártyánkra. Érdemes kipróbálni, mint ahogy az orr belsejét védő kenőcsöt is.

Kiránduljunk pollenmentes helyekre!

Kirándulások, nyaralás kiváló helyszínei lehetnek a hegyek vagy a tengerpart, ahol jóval alacsonyabb a pollenszennyezettség (szinte alig kimutatható).  Ennek hiányában a hazai barlangokban, gyógybarlangokban találhatunk pollenmentes területeket.

Ügyeljünk a kontaktlencsénkre!

Veszélyforrást jelenthetnek a kontaktlencsék, melyek vonzzák az irritáló polleneket és ott tartják a szemen. Ilyenkor vagy a naponta eldobható lencsét kell választani, vagy az allergiaszezon idején érdemes szemüveget viselni.

Esős időt minden allergiásnak!

Az allergiások számára az sem mindegy, milyen az időjárás: a száraz, napos, szeles idő hatására ugyanis rosszabbodhatnak a tünetek, mivel ilyenkor a fákról több pollen kerül a levegőbe. Legkedvezőbb az esőzés, amely kimossa a polleneket a levegőből.

Életmódtippek asztmásoknak a könnyebb mindennapokért

Az asztma Magyarországon nagyon sok embert érint, legyen szó enyhébb vagy súlyosabb változatáról. Ez a betegség, vagy inkább tünetegyüttes elhanyagolva megnehezíthet az életünket, ám ha néhány dologra odafigyelünk, sokkal könnyebbé tehetjük a mindennapokat!

Allergiája van? Szénanáthától szenved tavasszal és egész nyáron?

5 természetes módszer, amely segít a szénanátha és az allergiás tünetek enyhítésében.

Csökkenthetők a pollenallergia tünetei

Az allergia mára népbetegséggé vált, több millió ember életét keseríti meg csak Magyarországon.

Legyen óvatos! 4 dolog, ami allergiát okozhat karácsonykor

Legyen óvatos! 4 dolog, ami allergiát okozhat karácsonykor

Allergiás? Ezekre nagyon figyeljen oda az ünnepek alatt!

Az asztma oka, tünetei és kezelése

Az asztma oka, tünetei és kezelése

Ezért nagyon fontos, hogy időben felismerje az asztmát!