10 évvel tovább akar élni? Ezt a sportot válassza!

2018. október 19.

Meglepő dolog derült ki egy Kansas városában végzett kutatás során. Bár sokan csak azt mondjuk, napi fél óra testmozgás a hosszú élet titka, úgy tűnik, valójában az is számít, hogy milyen sport által maradunk fittek.

10 évvel tovább akar élni? Ezt a sportot válassza!

10 évvel tovább akar élni? Ezt a sportot válassza!

A tanulmány még 1975-ben indult, és 20-93 év közötti felnőttek életmódját és az ezzel kapcsolatos tényezőket – például a sportolási formákat – vizsgálta, több mint 25 éven keresztül. Ebből és egy másik, brit kutatók által, 80.000 felnőtt hasonló nézőpontból vizsgált adatait tartalmazó felmérésből állították össze amerikai tudósok az élethosszra legjobb hatással bíró sportok listáját.

A kutatás során kiderült, hogy akik semmiféle testmozgást nem végeznek, nagy valószínűséggel halnak meg fiatalabb korban, azonban sportoló és sportoló emberek között is különbségek vannak. Bár a felmérés szerint a biciklizés a legnépszerűbb mozgásforma, az eredmények alapján mégis a tenisz az, amely a legtöbb plusz évet adhatja életünknek.

Arra nem tudtak pontosan válaszolni a kutatók, mi állhat a tenisz és a tollaslabda élethosszabbító tulajdonsága mögött, de valószínűnek tartják a sportok szociális tényezőjét. A futással, gyaloglással, biciklizéssel szemben ugyanis az ütős játékokat többen játsszák, így mozgás közben folyamatos interakcióban vagyunk más emberekkel. Más tanulmányok pedig kimutatták már, hogy a szociális támogatás és a társaság stresszoldó hatású, így lehetséges, hogy a partnert igénylő sportok esetében a mozgás közbeni társaságnak egyedülálló pszichológiai és fiziológiai hatása van. Persze megmozgatni és erősíteni izmainkat, valamint kicsit felgyorsítani a szívverésünket alapjában véve fontos, de úgy látszik, más emberekkel kapcsolatot teremteni sportolás közben még fontosabb.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

De mennyi is az annyi? A tanulmány eredményei szerint a teniszezés a sportmentes élethez képest 9,7 évvel, a tollaslabda 6,2 évvel, míg a foci majdnem 5 évvel emeli meg az élettartamot. Ezzel szemben a biciklizés, az úszás és a kocogás alig valamivel több, mint plusz 3 évet jelentenek. Ha mégis ezek a kedvenceink, a kutatók szerint jól tesszük, ha megpróbálunk társat találni a mozgáshoz, hogy akár futás közben is kihasználjuk a szociális interakció egészségügyi előnyeit.