Megfázás gyerekkorban - Fő a megelőzés!

megfázás gyerekkorban

Kapcsolódó tünetek:

A megfázás gyerekkorban sem ismeretlen dolog, a legtöbb kisiskolás akár évente 9 alkalommal is átesik rajta, míg az óvodások úgy 12 alkalommal kapnak el náthát egy év során. A megbetegedést általában vírusok okozzák és csak néhány nap elteltével jelennek meg a baktériumok is az érintett területeken. Leggyakrabban náthát, vagy torokgyulladást okoznak. A gyerekek 4-10 nap alatt jutnak túl általában egy ilyen fertőzésen, amit az immunrendszerük győz le, ám a megfázás tüneteit sokkal rosszabbul viselik, mint a felnőttek. Kezdetben, amikor még csak vírusfertőzésről van szó, antibiotikum kezelésre nincs szükség, mivel az a vírusok ellen hatástalan. Ilyenkor a tüneteket kell enyhíteni (lázcsillapítás, orrcsepp, torokfertőtlenítés.) Az antibiotikumokra akkor lehet szükség, ha néhány nap után sem csillapodik a láz vagy a várt javulás helyett állapotrosszabbodást tapasztalunk, mivel ilyenkor nagy valószínűséggel  bakteriális felülfertőzés lépett fel. Nátha esetében a gyermekeknél  is fontos a tünetek enyhítése mellett a pihenés elősegítése. De talán még ennél is lényegesebb lehet a megelőzés. Összeírtuk, hogyan lehet a legprofibban felkészülni az őszi-téli időszakra!

Megelőzés

Mivel a kicsik még nem tartják be olyan alaposan az alapvető higiéniai szabályokat, mint a felnőttek, érdemes megtanítani őket arra, hogy mindig alaposan mossanak kezet, ha hazaérnek és étkezés előtt is hasznos ezt megtenniük. A nátha ugyanis cseppfertőzéssel terjed így, ha érintkezésbe kerülnek például egy fertőzött iskolatársukkal és után azzal a kézzel esznek, máris megtörténhet a baj. A helyes kézmosás meleg vízzel, szappannal történik és legalább fél percig tart. Amikor pedig a gyermek már megbetegedett fontos, hogy ne engedjük közösségbe, hiszen ezzel megelőzhetjük a betegség terjedését.

Természetesen sokat segít a helyes étkezés, elegendő mozgás és az őszi-téli időszakban a fontos vitaminok, mint a C- vagy D-vitamin pótlása is. Kerüljön az étkezéseknél a tányérra sok gyümölcs és zöldség és a cukormennyiséget minimalizáljuk.

Tünetek enyhítése

A gyerekeknek megfázás esetén elsősorban sok pihenésre van szüksége, illetve bőséges folyadékbevitelre. Utóbbit érdemes meleg teával megoldani. Emellett akkor van szükség a tünetek enyhítésére, ha azok már rontják a gyermek közérzetét.

Lázcsillapító alkalmazható, ha nem megy le tartósan a testhőmérséklete,

orrcseppekkel és orrspraykkel segíthetünk az orrduguláson,

torokcukorkákkal vagy torokfertőtlenítőkkel enyhíthetjük a torokfájást és kerülhetjük el a baktériumok esetleges megtelepedését.

Ha kellemetlen száraz köhögés jelentkezik, beszerezhetünk köhögéscsillapító készítményeket

ha mindent egyszerre próbálnánk kezelni, választhatunk komplex termékeket is.

Minden terméket megvásárolhatunk ma már kényelmesen akár online is, így egy percre sem kell eltávolodni kis betegünktől. A lényeg az, hogy az egyes készítményeket orvos megkérdezése mellett vagy a tájékoztató pontos elolvasása után használjuk és mindig kifejezetten olyanokat válasszunk, melyeket gyermekeknek fejlesztettek. Ha a tünetek pár nap alatt nem kezdenek el enyhülni, mindenképp vigyük a gyermeket szakemberhez, hiszen akkor már lehet, hogy bakteriális felülfertőzésről van szó.

2020. szeptember 12.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek